Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > Filmpolitiet
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Orions Belte (dvd 2005) (5)
Denne nyutgivelsen legger lista høyt for senere norske dvd-produksjoner.
Svalbards mektige natur er bakteppe for en tøff actionhistorie i "Orions belte".

"Orions Belte" ble gitt ut på en skandaløst dårlig dvd i 2004, som jeg slaktet nord og ned. De riktige ørene hørte slaktet og frigjorde de nødvendige midlene til å gi denne norske klassikeren den dvd-utgivelsen den fortjener. Nå er resultatet klart for salg, og det er en glede å konstatere at det meste er gjort riktig. Og aller viktigst – filmen ser bedre ut enn noen gang!

Svalbards mektige natur er bakteppe for en tøff actionhistorie. Tre menn på den slitne frakteskuta Sandy Hook, oppdager en hemmelig russisk lyttestasjon på norsk grunn og blir forfulgt av et aggressivt russisk helikopter, før flukten fortsetter over fjellene til en uviss skjebne og storpolitisk maktkamp.

Du ser det allerede på coveret at ting har skjedd. Det er stilig og innbyr til å åpne lommeboka. Innholdet er enda bedre. Filmen er grundig restaurert og framstår med bedre farger og kontraster enn på lenge, kanskje til og med bedre enn da den gikk på kino i 1985. Også lyden har fått en tune-up og kan høres i både Dolby 5.1 og DTS. Det er godlyd i mine ører, selv om man av og til kan høre at lydleggingen er tjue år gammel.

Flukten fra russiske spioner utløser etter hvert en storpolitisk maktkamp.


Den nye dvd-en inneholder utrolig mye ekstrastoff. På disk én finner du blant annet to kommentarspor og den engelske versjonen av filmen, der skuespillerne gjentar sine replikker på gebrokkent engelsk, samtidig som filmen er frisert ned noen minutter. Gøy å se litt, men mest som en kuriositet.

På disk to kan vi se grundige intervjuer med både skuespillere, produsenter, komponister, forfatter og lyddesigner. De forteller mange interessante historier og anekdoter som danner et bilde av en risikabel cowboy-produksjon der sluttresultatet var usikkert. Disk to tilbyr også noen fine årgangsklipp, blant annet en KLM-sketsj og en artig 40-minutters dokumentar fra innspillingen.

Dette er meget bra saker og legger lista rimelig høyt for senere norske dvd-produksjoner. Det eneste jeg har å utsette er litt ullen bildekvalitet på de nye intervjuene, samt at de er filmet i 16x9, men presenteres i 4x3-format. 16x9, altså bredformat, er den eneste veien å gå i år 2005. Det gjør selvsagt ingenting at det eldre stoffet nødvendigvis må presenteres i 4x3, formatet det ble filmet i.

Min slakt av den forrige dvd-en er nå irrelevant, siden den nye utgaven adresserer omtrent alt jeg hadde å utsette. Nå kan du nyte denne norsk klassikeren i utsøkt kvalitet på dvd. Og du kan altså nå høre "Men i hælvetet, Tommy!" i digital surroundlyd. Verden går framover.

Av Birger Vestmo, NRK P3
På nett av Karen Moe Møllerop, P3s nettredaksjon


Publisert 23.09.2005 10:49 - Oppdatert 12.10.2005 10:42


hvit pixel 1 x 1
FILMARKIVET
A B C D E F G H
I J K L M N O P
Q R S T U V W X
Y Z Æ Ø Å 0-9

petre_gronn_bakgrunn768
Hva ble spilt på P3?
Vi legger ut alle spillelistene på nettet.


hvit pixel 1 x 1
Are og Odin
Siste lydkutt fra Are og Odin:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Kyrre
kyrre
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no