OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Arbeids- og næringsliv

Her er du: NRK > Programmer > Radioarkiv > Sånn er livet > Samfunn > Arbeids- og næringsliv

Oppdatert 30.11.2001 10:52

ARKIV

SAMFUNN
 

Sydhavsparadis ønsker norsk gruvedrift velkommen

Publisert 08.01.2001 18:37 - Oppdatert 22.01.2001 11:17

Ingen har gjort det ennå. Men mange prøver. Og norsk industri mener de kan starte gruvedrift etter verdifulle mineraler på 5000 meters havdyp. Cook-øyene i Stillehavet ønsker samarbeid med Norge. En grunn er at en norsk skipper forliste her for 100 år siden, forelsket seg og fikk mange etterkommere.

Cook-øyene

Cook-øyene i Stillehavet har bare 18 000 innbyggere igjen. Mange har reist til New Zealand for å skaffe seg jobb. For selv om livet på mange måter er vidunderlig på Rarotonga og de andre Cook-øyene, er det få jobber her. Og blir du syk på en av de mindre øyene er du ille ute, for her går det bare fly eller båt av og til.

Kobolt

Nå håper folket på Cook-øyene at mineralene på havbunnen kan gi dem nye muligheter. Cook-øyene har nemlig lite landområde, men eier et havområde like stort som Vest-Europa. På 5000 meters dyp like utenfor øyene ligger det noen jernklumper som ligner på poteter. Forskerne mener at innholdet i disse mineralene utenfor Cook-øyene er verdens største forekomst av kobolt.

Kobolt er et mineral som brukes til å forsterke stållegeringer i for eksempel fly. Folkene på Cook-øyene har selv ingen mulighet til å drive en slik gruvedrift, men flere land har meldt sin interesse. Fra Norge er det en industrigruppe anført av ABB Olje og gass og Aker Maritime.

Norge som samarbeidspartner

Regjeringen på Cook-øyene, anført av Tapi Taio(til venstre på bildet), som er statssekretær for dyphav ved Statsministerens kontor, ønsker Norge som samarbeidspartner. Taio sier til NRK Fakta at han er imponert over hvordan Norge har håndtert sin oljeformue, og han har ved flere besøk i Norge blitt overbevist om at vi har ekspertise og teknologi nok. Og hjertelag. Generalkonsul for Cook-øyene i Europa og Norge, Hallbjørn Hareide, (t.h.), er i likhet med Tapi Taio opptatt av at norsk industri kan gjøre denne jobben. Han sier det vil bety mye for det gode forholdet mellom Norge og denne øystaten i Polynesia.

Norsk avstamning


Hans interesse for Norge skyldes også at Tapi Taio selv er delvis av norsk avstamning. Det var hans bestefar, skipper Reinhart Jonassen fra Farsund, som forliste utenfor Cook-øyene for 100 år siden. Han giftet seg med en innfødt prinsesse og bodde senere både på Rarotonga og Aitutaki, to av øyene i Cook-gruppen. Det er mange Jonassen'er på Cook-øyene, og hans datter, Josefine, eller tante Josie, som hun også kalles, lever fortsatt på Aitutaki der Sånn er Livet møtte henne. Hun driver fortsatt et lite pensjonat selv om hun nå blir 86 år.

Av Lise Borchgrevink
Sånn er livet, NRK P2, 14. april 2000
 
 
SØK

NYTTIGE LINKER

10 SISTE ARBEIDS- OG NÆRINGSLIV
03.04.2001 15:14
Konkurssvindel
30.03.2001 11:45
Vi jobber mindre
14.12.2000 09:25
Intellektuell kapital

Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   21.12.2008 12:11